Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2014 το 66% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει μέσα στο οικιακό περιβάλλον, ενώ ακολουθούν πολύ μικρότερα ποσοστά για τα δημόσια κτίρια (6%), τους δρόμους (5%), τις εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού (1,5%).Το συνολικό ποσοστό των περιστατικών καρδιακής ανακοπής «συμπληρώνουν» χώροι όπως αεροδρόμια, βιομηχανικά κτίρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από έρευνες που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ωστόσο στην Ελλάδα η κατάσταση θα πρέπει να είναι ακόμη χειρότερη, καθώς δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρο ο αριθμός 112 είναι σχεδόν άγνωστος στη χώρα.

Από το σύνολο των ανθρώπων που παθαίνουν ανακοπή στο σπίτι τους επιβιώνει μόνο το 7,6% καθώς δεν υπάρχει στο περιβάλλον τους κάποιος οικείος που να έχει εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Αντίθετα το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε χώρους όπως τα αεροδρόμια ή τα αθλητικά κέντρα, όπου υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός και άνθρωποι εκπαιδευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις ενώ ότι η εκπαίδευση απλών πολιτών στην Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης ενός ανθρώπου που θα υποστεί καρδιακή προσβολή.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια και με γνώμονα τα παραπάνω στοιχεία τα μέλη των Ε.ΔΥ.Σ.  εκπαιδεύονται διαρκώς στην παροχή α’ βοηθειών, τόσο από εμπειρότερα μέλη της ομάδας μας αλλά και από πιστοποιημένους οργανισμούς όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.

Για τον σκοπό αυτό οι Ε.ΔΥ.Σ. έχουν εξοπλιστεί με το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό:

  • Εκπαιδευτικός απιδινωτης
  • Εκπαιδευτικό πλάσμα ( κούκλα )
  • Λαπτοπ
  • Προνζεκτορας
  • Εκπαιδευτικά  βιβλία και άλλα βοηθήματα εκπαιδευσης
  • Και πολλά άλλα για εκπαίδευση δασοπυρόσβεσης