ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ HEIMLICH – ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Αρκετά συχνά στην καθημερινή μας ζωή γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών κατά τα οποία κάποιος “πνίγεται” την ώρα που καταπίνει τροφή. Αυτό συμβαίνει διότι η τροφή αντί να περάσει στον οισοφάγο και να οδηγηθεί στο στομάχι εισέρχεται στον λάρυγγα από τον οποίο περνά ο αέρας που κατευθύνεται στους πνεύμονες. Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά με βήχα ο οποίος ωθεί τοξένο σώμα έξω από τον λάρυγγα. Στις περιπτώσεις που το ξένο σώμα δεν αποβάλλεται με τον βήχα και το χτύπημα της πλάτης (κυρίως γιατί το θύμα δεν μπορεί να βήξει αποτελεσματικά ) απαιτείται να εφαρμοστεί ο χειρισμός Heimlich.

Ο χειρισμός αυτός αποσκοπεί στο να προκαλέσουμε πίεση στους πνεύμονες και απότομη έξοδο του αέρα ώστε να αποβληθεί το ξένο σώμα.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ HEIMLICH - ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Πώς εκτελείται ο χειρισμός Heimlich. Ερχόμαστε πίσο από το θύμα και το αγκαλιάζουμε έχοντας σφίξει το ένα χέρι γροθιά και τοποθετώντας το στη κοιλιακή χώρα πάνω από τον αφαλό. Το άλλο χέρι μπαινει πάνω από την γροθια. Στη συνέχεια λυγίζουμε απότομα τους αγκώνες πιεζοντας την κοιλιά του θύματος προς τα μέσα και επάνω.

Σε περίπτωση που το θύμα είναι μόνο του μπορεί να εφαρμόσει τον χειρισμο με τη βοήθεια μιας καρέκλας όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.